Dag 2 – Lördag

Long description in swedish below – Imagery by Daniel Gual Photography is however universally beautiful.
English description of all three stages is found HERE >>

320 km Cykel

Cykeletappen dag två startar i Huskvarna klockan 06:00. Starten är gemensam, avsteg från ordinarie draftingregler görs i 3 km – därefter gäller minst 10 meters lucka som vanligt. Färden går först norrut längs Vättern, och vid Kaxholmen in i Holavedens djupa skogar – där det första av dagens tre mer kuperade partier väntar.

Strax öster om Ödeshög kommer man ut på östgötaslätten. Efter några mil på en enslig väg genom skogen blir det nu mer plant, bredare och mer snabbcyklat – den dominerande västanvinden kan också skjutsa på lite extra om det vill sig väl.

Längs vägen finns tre officiella depåstopp – i Skänninge, Norrköping och Nyköping efter 10, 18 respektive 26 mils cykling. I övrigt är man självförsörjande eller beroende av egen support.

Efter Ljungsbro tar slätåkningen slut och det andra lite mer kuperade partiet väntar. Skogarna norr om Roxen erbjuder en del prövande uppförsknixar och snabba utförslöpor men också lummiga och natursköna omgivningar.

Öster om Roxen kommer vi åter ut på slätten när vi passerar genom Norrköpingsbygden. Det här är den mest tätbebyggda delen av cykelsträckan – mellan Huskvarna och Trosa passeras Väderstad, Skänninge, Ljungsbro, Norrköping och Nyköping men cykelsträckningen generellt är till största delen dominerad av landsbygdsvägar.

När vi kommit genom Åby tar både tätortsbebyggelsen och slätten slut. Kolmårdsskogarna och den snirklande vägen norr om Bråviken är en värdig prövning för de flesta – de fem milen mellan Norrköping och Nyköping är förmodligen loppets tyngsta cykelsträcka. Genom Södermanland till målet vid Trosa Stadshotell och Spa är landskapet däremot mjukare ondulerat och har man kraft kvar går det att göra god fart på ”Utflyktsvägen”, som böljar vackert längs glittrande havsvikar och över grönskande fält.

Etappmålet ligger vid Trosa Stadshotell och Spa. Här finns tvårätters middag, övernattning i god miljö och den välkomnande atmosfär som behövs för att ladda om inför den sista dagens strapatser.