Dag 1 – Fredag

Long description in swedish below – Imagery by Daniel Gual Photography is however universally beautiful.
English description of all three stages is found HERE >>

9 km Sim | 190 km Cykel

Nidingen är en av Sveriges mest isolerade bebyggda platser. Den 9 km långa simningen startar klockan 08:00 från Lillelands fyr en knapp landkilometer från huvudön. Här finns ofta en liten ö av klappersten som strömmarna trycker dit. När det blåser och går sjö raseras ön och försvinner igen – man vet därför aldrig i förväg hur startlinjen ser ut. Premiäråret 2013 blåste det kuling och simningen kördes istället i och tvärs över Kunsgbackafjorden, från Kalvö till Gårda brygga.

Revet kring ön spolas ständigt rent av den baltiska strömmen som tidvis kan vara stark. Vattnet är normalt mycket klart och djurlivet är rikt både över och under ytan. Har man riktig tur kan man få simma med en tumlare.

Den första halvan fram till Malö är helt utan landkontakt men förutom säkerhetsbåtar åtföljs alla simmare av en kajak som hjälper till med navigation, vätska och energi. Dessutom har alla en Safer-Swimmer boj som gör deltagarna extra synliga.

Simningen i UltraTri är verklig öppet-vatten-simning. Från Malösund och in till transitionsområdet finns dock ett visst stöd av öar, skär och Onsalas kustlinje.

Transitionen till cykel sker vid Röda holmens badplats där det är dags att ta farväl av kajaksupporten och klättra upp på land.

På badplatsen har din support ställt upp din cykel som du vill ha den, det finns även vätska, energi och en toalett att tillgå. Och en kopp kaffe om så önskas.

Nu följer 190 km kuperad asfaltscykling på små böljande landsortsvägar genom Halland och Västergötland till Huskvarna i norra Småland. Vägarna är företrädesvis små, naturnära och lågt trafikerade. Mellan Kungsbacka och Huskvarna är de största orter som passeras Limmared, Svenljunga, Taberg och Tenhult. Depå med vätska och energi finns i Limmared efter 11 mil cykel.

Ackumulerad stigning under fredagsetappen är ca 2000 m, de första upplagorna hade bergsmålgång på Tabergstoppen men från och med 2015 är etappmålet flyttat till Norra Klevaliden. Backen är ett idrottshistoriskt minnesmärke och har kallats ”Sveriges enda cykelbacke av internationellt snitt”, vilket möjligen är en överdrift. Ändå är det en danande stigning med 1.3 km och en snittlutning på 10%. Snabbaste splittid från Norra Parkgatan upp till IKHP-stugan vinner ett specialpris.