Dag 3 – Söndag

Long description in swedish below – Imagery by Daniel Gual Photography is however universally beautiful.
English description of all three stages is found HERE >>

23 km Löp | 3 km Sim | 70 km Löp

Söndagen är den längsta och tuffaste dagen på UltraTri. Två hårda tävlingsdagar sitter i kroppen på alla och nu börjar de långa löpningarnas dag. Starten går klockan 06:00 från det idylliska lilla torget vid Trosa stadhotell.

Inledningsvis går banan på Sörmlandsleden längs kanalen, därefter väntar ett par kilometer asfalt ut ur Trosa tätort.

Dagens första riktiga trailpassage kommer efter en knapp halvmil, från Lökholmen till Tullgarns slott följer vi 7.5 km av Sörmlandsleden. Ut på Mörkö till simtransitionen löps åter asfalt och grusväg.

Simutrustningen har du checkat in på morgonen eller kvällen innan, och vid Tunanäs camping görs transition till simning. Utrustning som lämnats kvar samlas upp och återfås efter målgång i Stockholm.

Transition till simning finns ju egentligen inte inom triathlonsporten men i UltraTri gör det det, loppet är dock så långt att det inte finns någon anledning att hetsa ut i vattnet ens om man har tidsambitioner.

Passagen över Himmerfjärden är tre kilometer lång och mycket mindre väderutsatt än den första dagens långa simning. Dock finns normalt ett vattenflöde söderut som skapar en märkbar avdrift då vattnet pressas samman i sundet utanför Mörkö.

Rangsta brygga är den enda större båthamnen på ostsidan av fjärden och väl synligt med blotta ögat från land på Tunanäs – men i det rådande motljuset är det bra att vi har supportkajaker i vattnet som kan hjälpa till att hålla kursen.

Vid landstigningen på Rangsta brygga finns ungefär samma service som vid sim upp första dagen, lite vätska och energi samt en kopp kaffe för den som önskar. Nu återstår bara 70 km löpning till mål.

Efter 13 km av grus och små asfaltsvägar kommer man upp på den stora trailpassagen vid Körunda golfklubb och sjön Muskan. Det är två och en halv mil från Muskan till ledslutet vid Paradiset men det kan kännas betydligt längre, en del av stigarna är riktigt tekniska.

Med ett par kilometer kvar av ledlöpningen nås den högsta punkten under dag tre. Det är Tornberget i Hanveden, 111 meter över havet och Stockholms läns högsta berg.

Förutom vid transitionerna finns tre officiella servicestation på den långa löpetappen; vid Hemfosa, Vidja och Hammarbybacken med fem, tre respektive en mil kvar till mål.

Från Vidja till Sköndal löps UltraTri rakt fram på inte alltför kuperad asfalt. Vid utkanten av Farsta börjar man förnimma staden en aning men så går färden åter in i skogsområden.

Från Sköndal är det drygt två mil till mål och här löps UltraTri på många fina små parkvägar och genom skogs- och sjöområden som Flaten, Älta och Sicklaskogen – det är först vid Hammarby som man får någon egentlig stadskänsla. Den egna supporten är ovärderlig i den här fasen av loppet, lika mycket för att stötta mentalt som för att serva med vätska och energi. Det är vackert men känslan här brukar vara att det aldrig kommer att ta slut – och för de allra flesta börjar det att göra lite ont nu.

Sedan 2016 går banan uppför Hammarbybacken och via Hammarbyhöjd till stora Skanstullsbron. Snabbaste split-tid uppför skidbacken vinner ett specialpris

Runt vackra Södermalm springer man med vattnet som en ständig kompanjon till vänster, underlaget är omväxlande asfalt och grus.

Pålsundsbacken har plågat många marathonlöpare men har man väl kommit upp på Västerbron finns inte längre några tvivel om att fullfölja loppet. Nu är det verkligen bara nedförsbacke kvar.

Målgången i Rålambshovsparken är speciell. Tre dagars strapatser är slut och här får man äntligen vila så länge man vill. Att komma i mål kan kännas jättestort eller bara som en stor tomhet – även om det är fint att komma fram så är det är vägen som är mödan värd på UltraTri. Oscar Olsson som vann 2014 valde att korsa mållinjen på händerna.

Finishertröja och plakett i fusat glas väntar alla som fullföljer. Det och tillfredsställelsen av att ha genomfört Sveriges första Ultratriathlon.